Pieczarki to przysmak, który stosuje się w kuchni na całym świecie. Mogą być przepysznym dodatkiem lub stanowić główne danie. Zobacz, jak ugotować pieczarki, aby były pełne smaku!
Ugotowane pieczarki świetnie nadają się do sałatek czy po prostu jako zwykły dodatek do obiadu, a ich lepszy smak oraz aromat uzyska się tylko w przypadku prawidłowego gotowania. Jeśli pieczarki będą gotowane w zły sposób często zamieniają się w nieestetyczną papkę, która smakuje jak szary papier. Tego na naszym stole chcemy uniknąć, dlatego w tym poradniku znajdziesz wskazówki jak prawidłowo je ugotować. W Polsce najczęstszą stosowaną odmianą są pieczarki białe, ale warto skosztować też pieczarki Portobello lub brązowe.
„Grzyb tego rodzaju posiada wiele cennych składników m.in. witaminy z grupy B, które mają działanie przeciwnowotworowe i dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Oprócz tego w pieczarkach można znaleźć błonnik, potas, selen oraz jod.”
Gotowanie kojarzy się nam z garnkiem i wrzącą wodą, ale w tym przypadku lepszym wyborem będzie patelnia z głębszym dnem. Nalej wody do patelni tak, aby przykryła pieczarki, które dodasz. Stosując się do tej wskazówki mamy gwarancje, że nasze pieczarki będą ułożone w jednej warstwie (w garnku jest to kilka warstw), co nie wpłynie na ich papkowaty wygląd. Przed przejściem do gotowania pieczarek należy je oczyścić pod bieżącą wodą lub obrać ze skórki, gdy są bardzo mocno zabrudzone. Teraz możemy przejść do ich gotowania, które powinno trwać od 3 do 5 minut. Na koniec dodajemy sól, pieprz lub inne przyprawy takie jak np. majeranek, czosnek, liść laurowy czy ziele angielskie. W taki oto sposób nasze pieczarki będą miały niesamowity, intensywny smak!
Pieczarki, które chcemy użyć do zupy. Najpierw kroimy na 6 części, a następnie wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Tak pieczarki gotujemy przez 15 minut, wyciągamy na sitko i dodajemy na sam koniec, gdy zupa jest już gotowa. Unikniemy rozgotowania pieczarek, które będą sprężyste, mięsiste i zachowają zwartą konsystencje.
Pieczarki po ugotowaniu należy przechowywać w lodówce, ale w otwartym pojemniku. W zależności od gatunku grzyba trzymanie w lodowce może się różnic. Białe pieczarki wytrzymają maksymalnie 4 dni, natomiast odmiana brązowa 6 dni. Ugotowane pieczarki warto, także zamrozić, aby można było je później wykorzystać. Przeczytaj więcej o tym czy pieczarki można mrozić na portalu Porady.org.